Veřejný závazek PEČOVATELSKÉ SLUŽBY

Naše poslání

Posláním Domácí péče – terénní pečovatelské služby je poskytovat ve Vsetíně a blízkém okolí pomoc seniorům v jejich domácím prostředí k dosažení či udržení dobré kvality života.

Komu je naše služba určena

Cílovou skupinou jsou senioři ze Vsetína a blízkého okolí s chronickým onemocněním a/nebo s chronickým duševním onemocněním (s Alzheimerovou chorobou či jinými typy demence), které ztěžuje schopnost jejich samostatného pobytu v domácím prostředí. Za seniora je považována osoba starší 65 let.

Kapacita služby

Okamžitá kapacita – 2 uživatelé.

Naše cíle

Cílem Domácí péče je umožnit seniorům, osobám s chronickým onemocněním a osobám s chronickým duševním onemocněním:

• Co nejdéle zůstat ve svém přirozeném prostředí, tedy neodcházet do pobytových zařízení sociální péče.
  • Žít život v co největší možné míře obdobný životu svých vrstevníků, zachovat svůj způsob života, návyky, obvyklé činnosti, pohybové schopnosti.
  • Naplnit osobní cíle, které si stanovil sám uživatel služby (to může být na obecné rovině např. udržení pohybových schopností, získání určitých ztracených pohybových schopností, rozvíjení paměti a pozitivního myšlení, udržení společenských kontaktů na úrovni dřívějšího způsobu života, zabezpečení chodu domácnosti apod.).

Zásady poskytování pečovatelské služby

• Individuální přístup a respektování vůle uživatele - uživatel si sám určuje rozsah a způsob podpory v prostředí, které je pro něj přirozené nebo jinak přínosné.
  • Partnerský přístup – přistupujeme ke všem uživatelům rovně a jako k partnerům. Jednáme tak, aby se uživatel plně orientoval ve sdělovaných informacích a svých možnostech.
  • Podpora soběstačnosti uživatele – podporujeme rozvoj nebo upevnění schopností, dovedností a zájmů uživatele. Podporujeme jeho komunikaci s okolím a rodinou. Ke každému uživateli přistupujeme individuálně, s úctou a zachováváme jeho důstojnost.
  • Profesionalita, týmovost – zajištění služby kvalifikovaným personálem, vzájemná spolupráce týmu, souhra při práci.

Principy služby

• Dobrovolnost.
  • Rovnost.
  • Individuální přístup.
  • Soulad se základními křesťanskými hodnotami.
  • Odbornost a etika práce.

Důvody pro neuzavření smlouvy se zájemcem o službu

Služba může být zájemci o službu odmítnuta pouze z následujících důvodů:

• Nejsme poskytovatelem sociální služby, o kterou osoba žádá, a to i s ohledem na vymezení cílové skupiny.
  • Nemáme dostatečnou kapacitu k poskytnutí sociální služby, o kterou osoba žádá.
  • Tomuto zájemci jsme vypověděli v době kratší než 6 měsíců před touto žádostí smlouvu o poskytnutí služby z důvodu porušování povinností vyplývajících ze smlouvy.

Důvody neposkytnutí služby uživateli, který má se zařízením sepsanou smlouvu (kontraindikace)

• Opilost či stav pod vlivem návykových látek.
  • Agrese vůči pracovníkům.

Zpět na stránku Domácí péče.

Naši činnost finančně podporuje Město Vsetín, Zlínský kraj a Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové.

mu znak         zk_logo       VDV-logo-2017