Domov Vyhlídka

Podrobnější informace o Domově Vyhlídka najdete na samostatném webu http://www.domov-vyhlidka.cz/

O DOMOVĚ VYHLÍDKA A JEHO VZNIKU

Domov Vyhlídka jsme slavnostně otevřeli v září 2018. Vyhlídka vznikla po roční stavbě-rekonstrukci objektu bývalé školy. Nabízí 22 lůžek v deseti jednolůžkových a šesti dvoulůžkových pokojích v moderní budově, která vychází ze "Stavebního desatera Diakonie Vsetín". Celý domov a také jednotlivé pokoje jsme zařídili tak, aby se na Vyhlídce senioři cítili jako doma. Každý pokoj je jedinečný svým nábytkem, tapetami nebo výmalbou, garnýžemi, záclonami, kachličkami v koupelně.

Vyhlídka vychází z naší patnáctileté zkušenosti s péčí o seniory a je třetím domovem pro seniory, který jsme vybudovali a provozujeme. Vznik Domova Vyhlídka je naší reakcí na současné naprosto nedostatečné kapacity lůžek v pobytových zařízeních pro seniory, v rámci České republiky.

Jsme velká sociální organizace. Naši zaměstnanci pomáhají stovkám lidí na Valašsku, společně vytváří rodinné prostředí. Na Vyhlídce budou o seniory pečovat celodenně. Součástí domova je zázemí pro setkávání seniorů, pro jejich aktivizaci (připravujeme besedy, tvořivé dílny, společné cvičení...). Společné prostory budeme využívat také pro vzdělávání zaměstnanců a předávání dobré praxe.

Jedenáct let jsme žádali veřejnou správu o finanční prostředky na stavbu-rekonstrukci bývalé školy, abychom mohli Vyhlídku postavit. Bez úspěchu. V roce 2016 jsme proto převzali ze zahraničí metodu major donors. S jejím využitím se nám během tří let podařilo získat pro projekt významné regionální i nadregionální dárce z řad firem a individuálních osob. Nakonec jsme získali dotace i od veřejné správy.

V červnu 2017 jsme zahájili stavební práce, na podzim 2018 domov prošel dokončovacími pracemi. První klienty domova jsme přivítali v listopadu 2018.

Desatero Diakonie Vsetín pro útulné domovy pro seniory

1. Zabydlený prostor tvoří alespoň desítky předmětů.
  2. Chodby zařizujeme raději s měkkým povrchem, aby nehlučely při chůzi a převozech.
  3. Každý pokoj řešíme individuálně, včetně podlah, kachliček, závěsů, výmalby, světel.
  4. Zářivky používáme jen v technických či kancelářských prostorách.
  5. Co se dá skrýt, skryjeme nebo potlačíme (bezpečnostní osvětlení, vysílače…).
  6. V obytných prostorách se vyhýbáme skládaným stropům.
  7. Terasy jsou víc než balkóny.
  8. Řešíme prostor tak, aby se lidé cítili jako doma.
  9. Promýšlíme detaily.
  10. Velké či dlouhé prostory členíme do zón.