Lidé do Sbírky šatstva darovali tuny oděvů i hraček

23. května 2022

Okolo šesti tun šatstva a jiných nevyužitých věcí darovali obyvatelé Vsetínska v dobročinné sbírce, kterou od 19. do 21. května uspořádala Diakonie Vsetín poblíž zdejšího zimního stadionu.

Lidé do Sbírky šatstva darovali tuny oděvů i hraček
23. května 2022 - Lidé do Sbírky šatstva darovali tuny oděvů i hraček

TZ Lide_darovali_tuny_satstva_i_hracek_2022.pdf

Při nakládání darovaných věcí do kamionu se střídali skauti ze Vsetína, Kateřinic a HošťálkovéLidé nosili do sbírky hlavně oblečení, peřiny, povlečení, obuv, dámské kabelky a hračky. Darované věci poputují do Textilní banky v Radiměři na Svitavsku, kde je dobrovolnice roztřídí a připraví k odběru partnerským neziskovým organizacím pomáhajícím lidem v nouzi. V poslední době tato humanitární pomoc zamířila například k obyvatelům válkou trpící Ukrajiny a jihomoravské obce Hrušky, zasažené tornádem.

„Bylo dojemné vidět, jak někteří senioři tlačí před sebou vozík, aby mohli přispět,“ popisuje Vodáková. Právě takové okolnosti provázely příchod devětaosmdesátileté Věry Novotné ze Vsetína. „Přivezla jsem čistě vyprané dámské oblečení a kozačky. Cukrovka mě přinutila zhubnout, věci mi začaly být velké, tak proč bych je držela doma, když mohou posloužit jiným,“ usmívá se žena, která si bedlivě hlídá termíny sbírek a přispívá do nich každý rok.

Výzvu pořadatelů sbírky vyslyšel i Tomáš Ondrůšek z Prlova. Společně s manželkou věnovali pytel naplněný přebytečnými halenkami, svetry, košilemi a kalhotami. „Byla by škoda vyhodit takové věci do kontejneru. Třeba se někomu budou hodit,“ doufá pětasedmdesátiletý dárce.

Do pomoci se zapojili i hoši SDH Vsetín Rokytnice Vsetínská Diakonie nezůstala ve snaze pomoci potřebným lidem sama. Při nakládání darovaných věcí do kamionu se střídali skauti ze Vsetína, Kateřinic a Hošťálkové, dobrovolníci z Nadačního fondu Svět oken a členové Sboru dobrovolných hasičů Rokytnice. „Každá pomoc je důležitá, a proto by každý, kdo může, měl přiložit ruku k dílu,“ vyjádřila jejich postoj starostka sboru Hana Václavíková. Josef Bahr, skaut ze 6. oddílu Kateřinice, přišel pomáhat dva dny po sobě: „Před pár týdny jsem se zapojil do sbírky pro Ukrajinu. Líbilo se mi to, a tak jsem se přihlásil i jako dobrovolník do sbírky Diakonie Vsetín. Dnes jsem se dost spálil od slunce, ale baví mě to tady. Za rok přijdu zase.“

Partnerská radnice ve Vsetíně odkazuje také na další význam sbírky. „Kromě sociálního má i rozměr ekologický. Je to způsob, jak předejít černým skládkám,“ tvrdí místostarostka Simona Hlaváčová.

Děkujeme sponzorům a partnerům akce!

Sponzor akce: Výtahy Vsetín, s.r.o.

Partneři akce: Město Vsetín, Vsetínská sportovní s.r.o.

Spolupracující neziskové organizace: SDH Vsetín – Rokytnice, Skauti Vsetín, Nadační fond Svět oken

Mediální partneři akce: ANNA – reklamní agentura, Regionální televize, Valašský deník a Vsetínské noviny.

Děkujeme sponzorům a partnerům akce!