Ministryně Maláčová navštívila domovy Diakonie Vsetín

V rámci své cesty do Zlínského kraje navštívila v pátek 27. září odpoledne ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová také Diakonii Vsetín. Během více než hodinové návštěvy si prohlédla domovy, setkala se s klienty a jednala s vedením Diakonie Vsetín, starostou města Vsetína Jiřím Růžičkou a radní Zlínského kraje pro sociální oblast Michaelou Blahovou o aktuálních tématech v sociální oblasti.

Ministryně Maláčová navštívila domovy Diakonie Vsetín

„Zastavila jsem se i v Diakonii Vsetín, kde se starají o 450 klientů. Pohostinnost je tu lidem vlastní a s věkem tahle dobrá vlastnost ještě sílí. Zdejší senioři mě moc mile přijali. Je to tu opravdu „jako doma“. Každý pokoj je jiný, přesně podle přání jeho obyvatele. Nikde nevidíte žádné uniformy, personál chodí v civilu a dokonce tu bydlí i kočka. Lidé tu pečou bublaninu, hrají „Člověče, nezlob se! a popíjejí odpolední kafíčko. Přesně takhle to má vypadat!“, popisuje na svém facebooku své zážitky z domovů Diakonie Vsetín paní ministryně Jana Maláčová.

Paní Maláčová si prohlédla domovy Diakonie Vsetín a setkala se s klienty Kromě setkání s klienty Diakonie a prohlídky domovů Jabloňová a Vyhlídka bylo na programu i sejití nad aktuálními tématy sociální oblasti. U společného stolu zasedli, kromě paní ministryně, zástupci vedení Diakonie Vsetín, starosta města Vsetína Jiří Růžička a radní Zlínského kraje pro sociální oblast Michaela Blahová. Mezi nejcitlivější otázky patřilo samozřejmě financování sociálních služeb. Paní ministryně přítomné ujistila: "Určitě se nebude snižovat objem financí, které aktuálně kraj dostává...“, což bylo důležité sdělení.

„V obecné rovině ovšem platí, že přes veškeré deklarované navyšování prostředků, přetrvává poskytovatelům sociálních služeb jejich nedostatek. Chybějící prostředky pak musíme získávat například od sponzorů,“ uvedl ředitel Diakonie Vsetín Dan Žárský.