Jak vypadá život v domovech pro seniory během nouzového stavu?

Zákaz návštěv v našich domovech trvá už několik týdnů. Snažíme se proto seniorům čas ukrátit a zpříjemnit. Je skvělé sledovat, že naše týmy pečovatelek a pečovatelů drží při sobě a všichni jsou odhodláni tuto dobu zvládnout a o klienty se dobře postarat! Zveme vás k nahlédnutí do našeho facebookového deníku, kde jsme leccos z našich aktivit zaznamenali…

Jak vypadá život v domovech pro seniory během nouzového stavu?

Nakonec jsme nasmažily 78 palačinek!20.3.2020

Na Jabloňové a Vyhlídce vzala děvčata tu DOBROU MYSL rovnou přes žaludek!
„Jedna rybízová bublanina hotová, druhá je v troubě......palačinky se smaží.....ať se mají babičky a dědečkové na Jabloňové a Vyhlídce dobře, plus rybíz z vlastní zahrádky…Nakonec jsme nasmažily 78 palačinek!“

“Tak jo, naši školicí místnost proměníme v žehlírnu.“24.3.2020

„Jak můžeme pomáhat? Moc prosíme, taky chceme......,“ prosí babičky na Domově Vyhlídka naší paní aktivizační Moniku Křenkovou. “Tak jo, naši školicí místnost proměníme v žehlírnu,“ říkám, „my se nedáme. A máme to i s výhledem na město….“ Babičky mi připravují roušky k žehlení, pěkně je rovnají a skládají a u toho si povídají o hodnotách dnešního života….Kdybyste tu mohli být se mnou, je to zážitek!

Zjistily jsme, že i zpod roušky se dá zpívat na plný pecky!30.3.2020

„….denně žehlíme několik desítek roušek a abychom si to zpříjemnily, pustily jsme si k tomu písničky. Zjistily jsme, že i zpod roušky se dá zpívat na plný pecky!!! A co znělo? Samé hitovky: NENÍ NUTNO, DĚLÁNÍ, DĚLÁNÍ nebo KDYŽ SE NAČANČÁM.… Zpíváme, žehlíme a hlavně - neztrácíme úsměv!," vzkazují kolegyně z Domova Harmonie. Dobře, dobře, dobře...tak nám příště natočte video, ať si zazpíváme s vámi!

2.4.2020

„…tolik radosti, úsměvů a milých slov jsem ani nečekala..."Fenka Arlenka přišla potěšit seniory, na které už začíná doléhat samota kvůli zákazu návštěv jejich blízkých. S nápadem přivést svoji psí kamarádku přišla naše kolegyně z Domova Jabloňová Jana Ščotková „…tolik radosti, úsměvů a milých slov jsem ani nečekala….všichni se s ní chtěli pomazlit, hladit ji, dát jí dobroty. U toho vzpomínali na své mazlíčky, pejsky i kočičky….objevily se i slzičky. Arlenka je úžasná fenka, klidná a přátelská, s každým hned „jedna tlapka“. Nechala se hladit, u někoho jen klidně ležela, jinde hupsla do klína – jako by byla stará známá a věděla, co kdo potřebuje. Pro mě osobně to bylo taky nádherné, protože se Arlence podařilo potěšit lidi, na kterých mi záleží. A jak se dá tato doba přežít? My jsme oporou jim a oni (stejnou měrou) nám! Naše práce má smysl a to je silný motor!"

Spolu to zvládneme! #společenství #fortelnost

Vidíte ty krásné ovocné řezy? Ty upekla naše šikovná paní hospodářka Alenka!14.4.2020

Docela jiné VELIKONOCE v našich domovech pro seniory. Protože každý senior musí být jen ve svém pokoji a nesmí se setkávat s ostatními, navštěvují je alespoň na chvilku naše aktivizační pracovnice. Někdo si přeje nahlas předčítat…například v pátek jsme četli na domově Harmonie z knížky „Naděje má jméno Ježíš“. Někdo zase dává přednost velikonočnímu mlsání. Vidíte ty krásné ovocné řezy? Ty upekla naše šikovná paní hospodářka Alenka. A napekla hned tři plechy – jeden DIA, jeden normální a jeden bezmléčný, ať si pochutnají všichni!
A napekla hned tři plechy – jeden DIA, jeden normální a jeden bezmléčný, ať si pochutnají všichni!V sobotu udělal velikou radost babičkám na Vyhlídce také náš dobrovolník, pan Z. Slavík, který několika z nich osobně zatelefonoval. Chtěl tedy raději přinést růže (jak říká: k ženě patří květina!), ale to díky současným opatřením nešlo. O čem si v telefonu povídali, nevíme, ale babičky omládly nejméně o 10 let!
Děkujeme, že na seniory v domovech nezapomínáte a pokud byste jim i vy (nebo spíše vaše děti) chtěli udělat radost, napište dopis, pošlete obrázek – rádi jim vaše pozdravy předáme! Kam můžete dopis přinést? Na věžák, 8. patro mezi 8 - 16 hodinou. Děkujeme!

23.4.2020

Dopisy pro radost udělaly seniorům velkou radost Být po mnoha dnech na naší zahradě Domova Jabloňová bylo úžasné! Sluníčko krásně svítilo a my jsme si pochutnávali na zákusku s kávou a nasávali teplý jarní vzduch. Když jsme domlsali, vytáhla paní Monika Křenková krabici plnou krásných obrázků, výrobků a vzkazů od dětí z RMC Sluníčko a my jsme si prohlíželi jeden po druhém a těšili se z milých kresbiček. Bylo nám tak dobře! "Pro mě to bylo jako malé Vánoce!", pochvalovala si paní Žáková, už na cestě do svého pokojíku, v ruce s obrázkem, který se jí zalíbil nejvíce….

Některé výrobky a obrázky jsme donesli také k lidem, kteří jsou trvale upoutáni na lůžko…a byli svědky toho, jaké emoce vyvolaly – radost, dojetí, úsměv. Děkujeme za všechny druhy podpory, kterou nabízíte domovům pro seniory. Má to smysl! Společně to zvládneme.

#společenství #fortelnost