Veřejný závazek PEČOVATELSKÉ SLUŽBY

Naše poslání

Posláním pečovatelské služby je poskytovat pomoc a podporu seniorům, dospělým osobám se zdravotním postižením nebo chronickým onemocněním a rodinám s dětmi v činnostech, které sami nezvládají z důvodu snížené soběstačnosti. Pomoc a podpora je nabízena v přirozeném prostředí a týká se péče o vlastní osobu, o domácnost a využívání dalších služeb.

Komu je naše služba určena

Cílovou skupinou jsou dospělé osoby, které z důvodu věku, zdravotního postižení nebo chronického onemocnění potřebují pomoc druhé osoby v péči o sebe nebo domácnost, a také rodiny s dětmi, jejichž situace vyžaduje pomoc jiné fyzické osoby:

• Senioři
  • Osoby se zdravotním postižením
  • Osoby s chronickým onemocněním
  • Rodiny s dítětem/dětmi

Územní působnost pečovatelské služby:

Bystřička, Francova Lhota, Horní Lideč, Hošťálková, Hovězí, Huslenky, Jablůnka, Janová, Kateřinice, Lačnov, Leskovec, Lhota u Vsetína, Lidečko, Liptál, Lužná, Malá Bystřice, Prlov, Pržno, Ratiboř, Růžďka, Seninka, Střelná, Ústí, Valašská Polanka, Valašská Senice, Vsetín.

Kapacita služby

Okamžitá kapacita – 3 uživatelé.

Naše cíle

1. Uživatel má takovou míru individuální podpory, aby mohl, i přes svou nepříznivou sociální situaci, žít doma bez nutnosti odejít do pobytového zařízení sociálních služeb (např. do domova pro seniory), případně aby mohl odchod do pobytového zařízení oddálit.
  2. Uživatel za podpory, pomoci nebo díky poskytování péče sociální službou i nadále žije tak, jak byl zvyklý, s ohledem na svá přání a potřeby.

Zásady poskytování pečovatelské služby

• Poskytovatel respektuje jedinečnost každého uživatele a poskytuje služby bez diskriminace, tzn. že k uživateli přistupujeme s respektem k jeho osobnosti, důstojnosti, jeho způsobu života, příslušnosti k sociální skupině a s respektem k rozhodování uživatele o způsobech řešení jeho nepříznivé sociální situace.
  • Poskytovatel nevytváří závislost uživatele na dané sociální službě, tzn. vede uživatele k aktivnímu zapojení do procesu řešení jeho nepříznivé sociální situace a využívání vlastních a veřejných zdrojů při řešení této nepříznivé sociální situace.
  • Služby jsou nastavovány individuálně a pružně se přizpůsobují měnícím se potřebám jednotlivých uživatelů, tzn. že s každým uživatelem nastavuje poskytovatel individuální míru péče, pomoci a podpory na základě zjištěných potřeb, možností a osobních cílů uživatele. Dle nastavených pravidel hodnotí spolu s uživatelem způsob poskytování sociální služby a naplňování osobních cílů a dle zjištěných skutečností upravuje individuální míru péče, pomoci a podpory tak, aby odpovídala řešení nepříznivé sociální situace uživatele.
  • Poskytovatel poskytuje sociální služby na odborné úrovni, tzn. že všichni pracovníci splňují požadované kvalifikační požadavky – vzdělání (odbornost), pravidelně se vzdělávají, naplňují standardy kvality poskytované sociální služby.

Diakonické hodnoty: společenství, milosrdenství, naděje, fortelnost.

Diakonie tvoří společenství, které v milosrdenství a s nadějí fortelně pomáhá potřebným.

Důvody pro neuzavření smlouvy se zájemcem o službu

Služba může být zájemci o službu odmítnuta pouze z následujících důvodů:

• Nejsme poskytovatelem sociální služby, o kterou osoba žádá, a to i s ohledem na vymezení cílové skupiny.
  • Nemáme dostatečnou kapacitu k poskytnutí sociální služby, o kterou osoba žádá.
  • Tomuto zájemci jsme vypověděli v době kratší než 6 měsíců před touto žádostí smlouvu o poskytnutí služby z důvodu porušování povinností vyplývajících ze smlouvy.

Důvody neposkytnutí služby uživateli, který má se zařízením sepsanou smlouvu (kontraindikace)

• Opilost či stav pod vlivem návykových látek.
  • Agrese vůči pracovníkům.

Zpět na stránku Domácí péče.

Služba je spolufinancována Městem Vsetín, Fondem sociálních služeb v ORP Vsetín a obcí připojených do spolufinancování a Zlínským krajem prostřednictvím programů:

• Program pro poskytování finanční podpory z rozpočtu Zlínského kraje k zajištění dostupnosti sociálních služeb na území Zlínského kraje pro rok 2023
  • Program pro poskytování finanční podpory z rozpočtu Zlínského kraje pro sociální služby na území Zlínského kraje pro rok 2023

mu znak         Zlínský kraj_aktual