Odlehčovací služba POHODA

Posláním odlehčovací služby Pohoda je poskytovat seniorům – uživatelům služby -  laskavou podporu a sociální, ošetřovatelskou a zdravotní péči po dobu nebo v situaci, kdy není možné o ně pečovat v jejich přirozeném, nejčastěji domácím prostředí. Chceme, aby krátkodobý, časově ohraničený pobyt v odlehčovací službě strávili klidně a důstojně. Chceme pro ně vytvořit prostředí a životní podmínky, které by byly co nejvíce podobné domovu. Cílem služby je umožnit pečující fyzické osobě nezbytný odpočinek.

Prostředí pro zajištění služby

Služba je poskytována v nově zrekonstruovaném zařízení Domov Harmonie, Ohrada 1864, Vsetín. Zařízení má tři nadzemní podlaží a je situováno uprostřed sídliště. Uživatelé mají k dispozici 4 jednolůžkové pokoje. Pokoje uživatelů jsou barevně vymalovány a vybaveny nábytkem, který je pro domácí prostředí běžný. V pokojích je mimo běžný nábytek elektrická polohovací postel. Pokud má uživatel zájem, může si po dohodě pokoj dovybavit svým nábytkem (křeslo, obraz, TV apod.). Jeden pokoj má umývadlo, WC a disponuje vlastním balkonem. Ostatní 3 pokoje mají k dispozici umývadlo. Na patrech se pak nacházejí společná WC a koupelny. Na každém podlaží mají uživatelé k dispozici jídelnu, ve které se mohou scházet nejen k jídlu, ale také k různým společným aktivitám. V 1. NP se nachází malá společenská místnost, která je přístupná také pro veřejnost. Celodenně jsou pro obyvatele i jejich blízké přístupné rozlehlé terasy. Všechny prostory domova jsou bezbariérové, zařízené podle potřeb uživatelů. Prostorný výtah je přístupný také přímo z parkoviště.

Adresa Domova Harmonie: Ohrada 1864, 755 01 Vsetín

Vedoucí Domova Harmonie: Bc. Jitka Adámková

Vedoucí soc. zdravotní péče: Radka Karásková

Sociální pracovnice: Mgr. Markéta Zralá

Cílová skupina

Odlehčovací služba Pohoda je určena seniorům, kteří dosáhli věku pro přiznání starobního důchodu a osobám ve věku od 55 let, které pobírají plný invalidní důchod, pokud mají současně sníženou soběstačnost a pokud jejich situace vyžaduje pomoc jiné osoby, a o které je jinak pečováno v jejich přirozeném sociálním prostředí.

Služba není určena osobám

Službu nelze poskytnout osobám, jejichž zdravotní stav vyžaduje poskytnutí zdravotní péče ve zdravotnickém zařízení, pokud osoba trpí akutní infekční nemocí a pokud není schopna kolektivního soužití z důvodu duševní poruchy nebo závislosti na alkoholu a jiných toxických látkách.

Principy poskytování sociální služby

• Rovnost
  • Individualita
  • Úcta
  • Vlídnost
  • Svoboda

Sociální služba obsahuje podle §44  Zákona  č. 108/2006 Sb. o sociálních službách tyto základní činnosti

• pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu
  • pomoc při osobní hygieně nebo poskytnutí podmínek pro osobní hygienu
  • poskytnutí stravy nebo pomoc při zajištění stravy
  • poskytnutí ubytování
  • zprostředkování kontaktu se společenským prostředím
  • sociálně terapeutické činnosti
  • pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí
  • výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti

Informace pro zájemce o poskytnutí služby

Pokud zájemce patří do cílové skupiny, pro kterou je služba určena, může on nebo jeho opatrovník či pečující fyzická osoba podat žádost o její poskytování. Doporučujeme osobní jednání se sociální pracovnicí zařízení, která vám podá podrobnější informace, provede vás naším zařízením a pomůže vám žádost vyplnit. Pokud osobní jednání není možné, můžete vyplněnou žádost o poskytování služby zaslat poštou na adresu našeho zařízení. Přílohou žádosti je také vyjádření všeobecného praktického lékaře zájemce. Pokud je kapacita služby v požadovaném termínu naplněna, žádost je zařazena do evidence žadatelů a sociální pracovnice žadatele informuje o uvolnění kapacity. Službu lze využívat i opakovaně.

Žádost o poskytování odlehčovací služby POHODA

Vyjádření všeobecného praktického lékaře (je přílohou žádosti)

Naši činnost finančně podporuje Město Vsetín a Zlínský kraj v rámci programu Zajištění dostupnosti sociálních služeb na území ZK.

301489_173082486104551_1201789774_n CEPS_logo_2008    Logo OPZ barevné

logo HANAK color         logo-809172689           index-logo

kasko              rozvadzace-vsetin2

Mediální partneři :

Spřízněné webové stránky:  www.lidemezilidmi.czwww.penzista.netwww.fos.czwww.kudyznudy.czwww.dobramedia.cz ;

www.budupomahat.czwww.helpnet.cz ; http://auto-gril.cz/auto-ktere-pomaha/

NAZEV WEBU