Děcka z fotokroužku vystavují v obchodní galerii

12. dubna 2024

Od včerejšího odpoledne si můžete prohlédnou výstavku fotografií dětí z NZDM Rubikon ve Smetanově obchodní galerii ve Vsetíně – konkrétně ve druhém patře, před obchodem Pepco. Je to malá výstavka fotokroužku romských dětí, který vede Lucie Tydlačková už šestým rokem a která o malých fotografech říká: "Jsou to šikulové".

Děcka z fotokroužku vystavují v obchodní galerii
12. dubna 2024 - Děcka z fotokroužku vystavují v obchodní galerii

Fotokroužek funguje od roku 2018 v rámci nízkoprahovém zařízení pro děti a mládež Rubikon Diakonie Vsetín, po boku dalších dvou aktivit. „Dětem a mladým dospělým jsme nabídli celkem tři aktivity, které je osobnostně rozvíjejí a podporují smysluplné trávení jejich volného času: hudební dílnu, fotokroužek a taneční dílnu,“ přibližuje Kristína Cahlíková, vedoucí NZDM Rubikon.

V rámci hudební dílny se účastníci učili hrát na bicí, klávesy, cajon či zpívat. V taneční dílně trénovali tradiční romský a moderní tanec. Obě dílny se také prezentovaly na veřejnosti: zúčastnily se například Slavnostní Akademie, tradiční kulturní akce Valašské záření a tanečních soutěží Terne Čercheňa a Talent Vsetín, kde sklízely úspěch a nejvyšší ocenění.

Od včerejška si můžete prohlédnou výstavku fotografií dětí z NZDM Rubikon ve Smetanově obchodní galerii ve VsetíněFotokroužek probíhá od samého počátku pod vedením zkušené lektorky Mgr. Lucie Tydlačkové. Ta učí děti a mladé pracovat s fotoaparátem, fotografovat přírodu v okolí Vsetína a následně fotky kriticky hodnotit a upravovat. „Co se města týká, tak jsem vždycky chtěla, aby děti komunikovaly se svým okolím. Uměly se zeptat, jestli si mohou danou osobu vyfotit, aby byly k lidem slušní a nebály se oslovit i cizího člověka. Také se učily všímavosti k architektuře, ke strukturám, detailům, barvám i malým příběhům, které se na ulici dějí“, líčí Lucie Tydlačková a dodává: „Mým cílem je ukazovat jim svět skrz hledáček fotoaparátu a rozdíl mezi cvakáním všudypřítomných mobilů. Vytáhnout je do přírody i do města. A to se myslím daří dobře.“

Významným přínosem pro fotokroužek byla i koupě kvalitního fotoaparátu, se kterým si účastníci kroužku připadají jako opravdoví fotografové. Velkým povzbuzením pro ně bylo také setkání s fotografem Ladislavem Rostašem, který mladým posluchačům popsal svou cestu z dětského domova až k profesionálnímu fotografování, a se zájemci si prakticky vyzkoušel portrétní focení.

Fotokroužek je spolufinancován Zlínským krajem.