Na Vsetín zavítá Česká filharmonie, Ida Kelarová a Čhavorenge

9. 10. 2015

Na listopad 2015 se ve Vsetíně připravuje jedinečný charitativní koncert. Na pozvání vsetínské Diakonie přijedou Čeští filharmonici, kteří se zde představí spolu s dětským romským pěveckým souborem Čhavorenge pod vedením Idy Kelarové. Tato výjimečná hudební událost proběhne 11. listopadu 2015 v 18 hodin ve Velkém sále Domu kultury ve Vsetíně. Benefiční vstupné činí 100 korun, vstupenky budou v předprodeji v kině Vatra od 26. října 2015.

Široká veřejnost si mohla hudbu Idy Kelarové a souboru Čhavorenge ve spojení s Českou filharmonií vychutnat již letos v červnu při Open Air koncertu na Hradčanském náměstí v Praze.

Kdy ke vzájemné spolupráci České filharmonie a Idy Kelarové došlo, jsme se zeptali Magdaleny Mašlaňové, zástupkyně koncertního mistra České filharmonie.

Spojení klasické hudby, kterou prezentuje Česká filharmonie, a romské živelné, temperamentní hudby a zpěvu je pro mě trochu nepředstavitelné…jde to vůbec skloubit?

Třeba ne stoprocentně, ale do jisté míry tyto styly propojit lze. Myslím, že se to v případě Čhavorenge a České filharmonie daří. Když je vůle na obou stranách, lze uskutečnit i těžko představitelné věci.

Co toto spojení přináší nového a jaké nároky na hudebníky klade?

Nás, klasické hráče, obohacuje ono propojení už tím, že je takřka nemožné zůstat vůči temperamentu romské hudby netečným, takže jsme v individuální míře jaksi "rozpohybováni". A to je vždy dobré. Také jsme nuceni více reagovat a vnímat každý moment spolupráce, abychom byli dobře sehraní.

Kdo přišel s nápadem tyto dva hudební světy propojit? Jak ke vzájemné spolupráci došlo a proč padla volba právě Čhavorenge a Idu Kelarovou?

Pokud vím, tak hlavním iniciátorem projektů České filharmonie s Idou Kelarovou je Petr Kadlec, vedoucí edukačního oddělení České filharmonie. První společné koncerty se udály v srpnu 2014 v romských osadách na Slovensku. Ale už v předchozích letech koncertovala Ida Kelarová a sbor Čhavorenge s dalšími tuzemskými orchestry: s Filharmonií Hradec Králové, s Filharmonií Zlín a s Filharmonií Brno.

Máte nějaký nevšední zážitek ze společně strávených chvil?

Nevšedních zážitků bylo mnoho, jedním z nich bylkrátký koncert pro obyvatele osady v Lenartově. Tamější lidé nám neváhali nanosit židle ze svých domovů, abychom měli pohodlí při hře, přestože jsme počítali s tím, že budeme hrát kromě cellisty ve stoje. Velmi mile přijali Dvořákův Slovanský tanec, Boulangerovu Georgettu a Brahmsův Uherský tanec.

Děkujeme za Vaše odpovědi!

Magdalenu Mašlaňovou si spolu s dalšími hudebníky, Idou Kelarovou a Čhavorenge můžete poslechnout na koncertě 11. 11. ve Vsetíně. Výtěžek benefičního koncertu bude rozdělen mezi pořádající Diakonii Vsetín a Miret, z.s. Vsetínská Diakonie využije finanční prostředky na sociální práci s rodinami a dětmi, které žijí dlouhodobě v nepříznivé životní situaci.

Záštitu nad akcí převzali Mgr. Taťána Valentová Nersesjan, radní Zlínského kraje, a Jiří Čunek, senátor a starosta města Vsetín. Koncert se koná za finanční podpory Zlínského kraje, města Vsetín a Domu kultury Vsetín.

301489_173082486104551_1201789774_n CEPS_logo_2008    Logo OPZ barevné

logo HANAK color         logo-809172689           index-logo

kasko              rozvadzace-vsetin2

Mediální partneři :

Spřízněné webové stránky:  www.lidemezilidmi.czwww.penzista.netwww.fos.czwww.kudyznudy.czwww.dobramedia.cz ;

www.budupomahat.czwww.helpnet.cz ; http://auto-gril.cz/auto-ktere-pomaha/

NAZEV WEBU